Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Yesterday — 29 September 2024Main stream

Ekspozimi ndaj metaleve të rënda mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve e zemrës

29 September 2024 at 19:54

Ekspozimi ndaj metaleve të rënda ka qenë i lidhur me kancerin, dëmtimet neurologjike dhe problemet riprodhuese ose zhvillimore. Tani, një studim i ri po i shtohet kërkimeve në zhvillim që tregon se ekspozimi ndaj metaleve si uraniumi dhe bakri mund të ndikojnë gjithashtu edhe në shkakun kryesor të vdekjeve në mbarë botën, sëmundjet kardiovaskulare.

Ekspozimi i metaleve, që mund të rezultojë nga burime të tilla si pirja e duhanit, uji i pijshëm, ndotja dhe disa ushqime ose produkte të konsumit, lidhet me akumulimin e kalciumit në arteriet koronare, sipas studimit të botuar në Journal of the American College of Cardiology.

“Përmasat e këtyre lidhjeve janë të habitshme, pasi janë të krahasueshme me ato të vëzhguara për faktorët klasikë të rrezikut si duhani dhe diabeti”, shkruan kardiologët Dr. Sadeer Al-Kindi dhe Khurram Nasir.

Grumbullimi i kalciumit koronar shkakton aterosklerozë, një sëmundje kronike dhe inflamatore kardiovaskulare e cila shkakton ngushtim të mureve arteriale dhe rrjedhimisht reduktim të rrjedhjes së gjakut. Bllokimi i pjesshëm ose i plotë i arterieve mund të çojë në probleme si si goditje në tru dhe sëmundje koronare të zemrës, të cilat mund të shkaktojnë aritmi, arrest kardiak ose infarkt.

“Gjetjet tona theksojnë rëndësinë e konsiderimit të ekspozimit ndaj metaleve si një faktor rreziku të rëndësishëm për aterosklerozën dhe sëmundjet kardiovaskulare”, tha autori kryesor i studimit Dr. në një njoftim për shtyp.

Ndotësit e mjedisit janë njohur gjithnjë e më shumë si faktorë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, por lidhja e metaleve me kalcifikimin e arterieve koronare ka qenë “kryesisht e panjohur”, thanë autorët e studimit.

Ata supozuan se nivelet më të larta të metaleve jo-thelbësore si kadmiumi dhe uraniumi dhe metale thelbësore si kobalti, bakri dhe zinku që më parë janë shoqëruar me sëmundje kardiovaskulare mund të lidhen me kalcifikimin.

The post Ekspozimi ndaj metaleve të rënda mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve e zemrës appeared first on Gazeta Si.

Dita Botërore e Zemrës/ Mjekët e QSUT apel për kontroll qytetarëve mbi 40 vjeç

By: lia rda
29 September 2024 at 14:02

Shumë shqiptarë kanë pak ose aspak kulturë shëndetësore. Shkojnë tek mjeku kur shëndeti iu është rënduar. Në ditën botërore të  zemrës shefi i shërbimit të kardiokirurgjisë në Qendrën Spitalore Universitare  “Nënë Tereza”, Altin Veshti tregon rastin e një 45 vjeçari dhe bën thirrje për kontrolle mjekësore.

“Këtë javë që kaloi unë operova një djalë 45 vjeç. Kishte aortë të dilatuar 6 cm, pra erdhi me aortë të çarë, nëqoftë se ky person do kishte ardhur një javë para do e kishim operuar në gjendje shumë më të mirë, jo me rrezikun e lartë që e operuam. Operacioni shkoi mirë, por ishte drejt vdekjes të papritur. Ky është një rast këmbanë që bie, që njerëzit duhet të bëjnë vizita, një analizë gjaku  dhe vizitë zemre”. 

Kapja në kohë e problemit shmang ndërlikimet. Nëse i keni mbushur të 40-at mjeku sugjeron të kryeni të paktën një eko apo një elektrokardiogramë  për të parë gjendjen e zemrës suaj.

“Çdo njeri të paktën duhet të ketë bërë një vizitë midis moshës 40 deri 50 vjeç, e mira është ta bëjnë dhe më parë sepse sot po shohim gjithnjë një ulje të moshës të pacientëve që kanë probleme në zemër dhe unë nuk dua  e nuk do të doja të dëgjoja më njerëz që arrijnë me krenari në moshën 70 vjeçare dhe thonë unë skam bërë  asnjëherë asnjë vizitë, është hera e parë që shkoj tek mjeku. Kjo është diçka që duhet të zhduket nga kultura jonë.  E rithem nga veriu në jug ekzistojnë të gjithë mundësitë në spitalet shtetërore për të bërë vizita për zemrën për të parë në çfarë niveli jemi”.

Trashëgimia, mënyra e jetesës dhe sëmundje si diabeti dhe hipertensioni sipas mjekëve po ndikojnë në shtimin e personave që vuajnë nga zemra.   Ndërsa shqetësime të tilla ata thonë se  nuk duhen neglizhuar.

“Çdo marrje fryme, dhimbje gjoksi  mbi 45- 50 vjeç duhet marrë seriozisht dhe duhet përjashtuar zemra e para. Trashëgimia, sigurisht  faktor rreziku është dhe duhani, diabeti, mosbërja e aktivitetit fizik dhe këtë kulturë se kemi të shpërndarë dhe një dietë jo e bazuar në yndyrë”.

Në mbarë botën zemra zë vendin e parë për sëmundshmërinë, por edhe humbjet e jetës në popullatë. Në Qendrën Spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë vetëm vitin e shkuar janë paraqitur 1900 urgjenca kardiake./abcnews.al

‘Një botë më e ngrohtë dhe më e sëmurë’: Mushkonjat që bartin sëmundje vdekjeprurëse janë në një marshim të pandalshëm

29 September 2024 at 15:10

Virusi i Nilit Perëndimor, encefaliti lindor i kuajve (EEE), malaria dhe ethet e dengës po fitojnë terren të ri në të gjithë botën dhe mushkonjat që bartin këto sëmundje po lulëzojnë në një botë që po ngrohet.

Dikur rrallë i parë jashtë Afrikës Lindore dhe pjesëve të Lindjes së Mesme, virusi i Nilit Perëndimor po krijon një habitat në rritje në Amerikë kryesisht por edhe nëpër botë.

Rreth 70-80% e infeksioneve të Nilit Perëndimor janë shumë të lehta ose krejtësisht asimptomatike, por infeksionet e rënda mund të çojnë në komplikime të përhershme neurologjike.

Një tendencë edhe më shqetësuese është rritja e encefalitit lindor i kuajve (EEE), një tjetër virus i transmetuar nga mushkonjat, i cili është shumë më i rrezikshëm, me një shkallë të raportuar vdekshmërie prej 30%. EEE u identifikua për herë të parë si një kërcënim për shëndetin publik në vitin 1938, por gjatë 20 viteve të fundit, shpërthimet sporadike në veri-lindje të SHBA janë rishfaqur me frekuencë në rritje, me rastet që shfaqen vazhdimisht më në veri.

Ndërsa infeksionet me EEE janë fatmirësisht ende të rralla, shpërthimi më i madh në SHBA në historinë e fundit ndodhi në vitin 2019, me një rekord 38 rastesh të zbuluara në të gjithë vendin. Në vitin 2024, gjithsej 10 raste të EEE janë raportuar deri më sot në gjashtë shtete.

Sipas ekspertëve të sëmundjeve infektive, modelet e pazakonta me patogjenë që transmetohen nga mushkonjat po bëhen normë. Më herët në shtator 2024, një burrë në New Hampshire, Amerikë u raportua se ishte shtruar në spital me jo një por tre sëmundje të shkaktuara nga mushkonjat në të njëjtën kohë: ethet e Nilit Perëndimor, EEE dhe encefaliti St Louis.

“Ajo që ne po shohim gjithnjë e më shumë janë njerëz të infektuar me sëmundje të shumta të shkaktuara nga mushkonjat në të njëjtën kohë,” thotë Chloe Lahondère, biologë.

Në mbarë globin, sëmundjet e shkaktuara nga mushkonjat po shfaqen në vende gjithnjë e më atipike.

“Vitin e kaluar, ne patëm raste lokale të malaries në SHBA për herë të parë në 20 vjet,” thotë Desiree LaBeaud, profesoreshë e pediatrisë dhe sëmundjeve infektive në Universitetin Stanford.

Ndërkohë, një numër rekord i rasteve të dengës janë raportuar në të gjithë Evropën, ndërsa shpërthime vdekjeprurëse të paprecedentë kanë ndodhur në Peru.

Lidhja klimatike me viruset që përhapen nga mushkonja

Pjesa më e madhe e kësaj lidhet me ndryshimin e modeleve klimatike, të cilat po lejojnë popullatat e ndryshme të mushkonjave që bartin këto viruse, të tilla si nën-specie të ndryshme të gjinisë së mushkonjave Aedes dhe species Culex coronator, të përhapen në zona të reja. Ndërsa temperaturat rriten, mushkonjat mund të pushtojnë dhe të lulëzojnë në habitate që dikur përfaqësonin mjedise armiqësore. Që kur u zbulua për herë të parë në Luiziana në 2004, C. coronator është përhapur pothuajse në shtetet juglindore, duke sjellë sëmundje të tilla si encefaliti i Nilit Perëndimor dhe St Louis, ndërsa speciet e tjera të mushkonjave po zbulojnë se mund të mbijetojnë të qetë edhe më në veri.

“Ekspertët janë befasuar nga sëmundjet e shkaktuara nga Aedes si Ethet e Dengës”, thotë Sadie Ryan, profesoreshë në Universitetin e Floridës.

“Por sapo ata ekzaminuan të gjitha të dhënat e mbikëqyrjes së mushkonjave, ata po i gjenin këto specie në zona që nuk ishte parë më parë”.

Edhe pse rajonet malore bëhen më të ngrohta dhe më miqësore ndaj mushkonjave, sëmundjet si malaria dhe dengoja kanë filluar të arrijnë në disa nga vendet më të largëta të planetit. Për shembull, ndërsa malaria është endemike në Nepal, incidenca e sëmundjes po rritet në kodrat dhe malet e vendit, vende që më parë konsideroheshin pa malarie.

“Malaria mendohet shumë si një sëmundje e ultësirës,” thotë Paul Tambyah, president i Shoqatës Ndërkombëtare për Sëmundjet Infektive. “Por tani përkufizimi i ultësirës po zvarritet lart ndërsa temperaturat rriten, kështu që mushkonjat janë në gjendje të mbijetojnë në lartësi.”

Kjo parashikohet të ketë pasoja drastike për shëndetin publik. Sëmundjet e shkaktuara nga mushkonjat prekin tashmë rreth 700 milionë njerëz çdo vit, duke rezultuar në një milion vdekje. Gjatë shekullit të ardhshëm, parashikimet klimatike sugjerojnë se rreth një miliard njerëz, kryesisht në Evropë dhe rajone subtropikale, do të infektohen nga një virus i transmetuar nga mushkonjat për herë të parë, ndërsa transmetimi i sëmundjes brenda pjesëve të Azisë dhe Afrikës Sub-Sahariane pritet të kalimi nga të qenit sezonal në atë gjatë gjithë vitit.

Disa studiues e kanë përshkruar këtë si një lëvizje të qëndrueshme në “një botë më të ngrohtë dhe më të sëmurë”. Por për të kuptuar pse po ndodh kjo, duhet të kuptojmë pak më shumë për biologjinë e mushkonjave dhe ciklet e tyre të jetës.

Ndryshe nga njerëzit dhe gjitarët e tjerë, mushkonjat janë krijesa gjakftohtë dhe kështu nuk janë në gjendje të vetërregullojnë temperaturën e trupit të tyre. Kjo do të thotë se çdo aspekt i jetës së shkurtër të mushkonjave, nga shkalla e kafshimit të saj deri tek sa shpejt maturohet dhe plaket, varet nga temperatura e mjedisit të saj.

Mushkonja të ndryshme kanë preferenca të ndryshme të temperaturës. Aedes triseriatus për shembull, është krejtësisht e lumtur në temperatura deri në 22C, duke e bërë atë veçanërisht të fortë për një mushkonjë dhe duke i mundësuar asaj të jetojë në rajone që variojnë nga Florida në Kanadanë jugore. Aedes aegypti, nga ana tjetër, funksionon më së miri në temperaturat rreth 29C. Ndërsa temperaturat në Evropë dhe SHBA janë rritur, shtrirja dhe aftësia e transmetimit të mushkonjave është zgjeruar.

Ryan dhe kolegët kanë zbuluar se temperaturat më të ngrohta kanë çuar në periudha të zgjatura të shumimit të mushkonjave dhe një rritje të shpërthimeve të sëmundjeve të transmetuara nga insektet.

“Nëse temperatura rritet dhe qëndron brenda kufijve që mushkonjat mund të tolerojnë, kjo mund të lejojë që disa specie të zhvillohen më shpejt, të zgjerojnë gamën e tyre dhe të çojnë në popullata më të mëdha të mushkonjave, të cilat më pas mund të kenë një ndikim në shëndetin publik”, thotë Lahondere.

Por ndërsa shumica e kërkimeve janë fokusuar në ndikimin e ndryshimeve klimatike në Aedes aegypti, është një tjetër specie Aedes, Aedes albopictus, e cila ndoshta ka qenë përfituesi kryesor deri më tani nga bota jonë e ngrohjes. Këto mushkonja lulëzojnë në rreth 26 gradë Celsius, kështu që dimrat më të butë dhe periudhat më të ngrohta gjatë pranverës së hershme dhe vjeshtës në Amerikën e Veriut dhe Evropën po krijojnë kushte shumë më të pëlqyeshme për pjesën më të madhe të vitit. Kjo i ka mundësuar asaj të krijojë një gamë të gjerë në të gjithë Evropën dhe në 36 shtete në të gjithë SHBA.

Për shkak se Aedes albopictus funksionon mirë në kushte relativisht të buta, ashtu si ne, mushkonja mund të lëvizë lehtësisht nga një vend në tjetrin nëpërmjet transportit njerëzor, gjë që studiuesit kanë zbuluar se ka lehtësuar përhapjen e saj nëpër Evropë.

“Për shkak se ka një tolerancë pak më të ftohtë, Aedes aegypti mund të tolerojë dimrat dhe është vendosur në të gjithë bregun lindor të Shteteve të Bashkuara. Është bërë një kërcënim i madh pushtues, sepse mund të transmetojë dengue, Zika dhe viruse të tjera”, thotë Erin Mordecai, ekolog i sëmundjeve infektive në Universitetin Stanford.

Por jo vetëm temperaturat e ngrohta inkurajojnë mushkonjat. Ndryshimi i klimës rrit shpeshtësinë dhe intensitetin e përmbytjeve dhe thatësirës. Një raport nga studiuesit në Universitetin Teknik të Mombasës dhe Universitetin e Stanfordit ka treguar se grumbullimi i ujit nga përmbytjet në gropa të vegjël mund të krijojë një terren ideal për mbarështimin e mushkonjave. Hulumtimet po tregojnë gjithashtu se kombinimi i lagështisë në rritje, urbanizimit dhe lëvizjes së njerëzve në mbarë botën po lehtëson gjithashtu përhapjen e popullatave të mushkonjave, dhe si rezultat, shpërthimet e etheve të dengës në veçanti pritet të rriten.

Ndotja e mjedisit po inkurajon gjithashtu përhapjen e mushkonjave. Studiuesit kanë treguar se disa lloje mushkonjash, të quajtura “prodhues” si Aedes aegypti dhe mushkonja e malaries Anopheles stephensi, kënaqen duke u shumuar në mbetjet e bollshme plastike të hedhura nga njerëzit, veçanërisht nëse përmbajnë pak ujë të ndenjur nga reshjet.

“Një mushkonjë Aedes mund të lëshojë 200 vezë në një kapak shishe”, thotë Ryan. “Kjo është arsyeja pse duhet të shqetësoheni për copat e vogla të mbeturinave me pak ujë të grumbulluar në to.”

Por nuk janë vetëm kapakët dhe shishet e zbrazëta plastike që tërheqin mushkonjat. Lahondere thotë se ata mund të gjejnë një shtëpi në pothuajse çdo mbeturinë të krijuar nga njeriu, nga gomat e vjetra deri te plastika, me habitate që variojnë nga oborret e njerëzve deri te deponitë.

“Gjëja kryesore është se uji duhet të qëndrojë i ndenjur për një kohë që mushkonjat të zhvillohen,” thotë ajo.

Në mënyrë intriguese, Lahondere ka zbuluar se Aedes albopictus dhe Aedes aegypti kanë mësuar të ushqehen me bimë të ndryshme zbukuruese dhe lule të egra në kopshtet e pasme, si një mënyrë për t’u përshtatur dhe lulëzuar brenda habitateve urbane.

“Fakti që ata tërhiqen nga bimët me të cilat ata nuk evoluan në gamën e tyre vendase është interesant sepse demonstron sjelljen e tyre oportuniste të të ushqyerit. Duke siguruar këto burime në oborret tona, ne po kontribuojmë në disa mënyra në mirëqenien e tyre”, thotë ajo.

Studiuesit e mushkonjave mendojnë se në fund të fundit përgjegjësia është mbi politikanët që të bëjnë më shumë për të trajtuar ndryshimet klimatike dhe organizatat e shëndetit publik të investojnë në vaksina dhe forma të reja të kontrollit të mushkonjave.

Me shkencëtarët që eksplorojnë strategji që variojnë nga vrasja e mushkonjave me spërkatje toksike të sheqerit ose sterilizimi i tyre përmes inxhinierisë gjenetike, ka mundësi të ndryshme për reduktimin e barrës mbi popullatat njerëzore.

Të gjitha këto ide kanë efekte dhe ndikime të ndryshme në popullatat e mushkonjave dhe duhet të jenë specifike për speciet, por ato ofrojnë shpresë për të ardhmen. Gjithsesi, ka shumë të ngjarë që sdo kemi kurrë një të ardhme pa mushkonja infektuese.

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta Si.

The post ‘Një botë më e ngrohtë dhe më e sëmurë’: Mushkonjat që bartin sëmundje vdekjeprurëse janë në një marshim të pandalshëm appeared first on Gazeta Si.

Si të përdorni kosin për infeksionet e mykut

By: I K
29 September 2024 at 14:30

Më shumë se gjysma e grave në botë vuajnë të paktën një herë në jetë nga infeksionet urinare dhe të organeve gjenitale.

 

Në pjesën më të madhe të rasteve, këto infeksione shkaktohen nga mikroorganizmi Candida albicans.

Në trupin e njeriut mund të gjenden plot 20 lloje të ndryshme të Candidas.

Simptomat kryesore të këtyre infeksioneve përfshijnë: kruarjet, djegiet, sekrecionet dhe dhimbjet gjatë urinimit.

Këto simptoma shfaqen kryesisht për shkak të shumimit të baktereve në rrugët urinare dhe në organet gjenitale.

Këto infeksione mund të trajtohen në mënyrë efikase edhe nëpërmjet medikamenteve të caktuara, por ato shfaqen sërish.

Përveç trajtimeve me medikamente, shumë ekspertë këshillojnë përdorimin e kosit për të penguar shumimin e organizmave të lartpërmendur.

Kosi, ai i shtëpisë normalisht, është i pasur me probiotikë, ose siç njhen ndryshe bakteret e mira.

Ndër bakteret më të mira që ofron kosi janë lactobacillus, acidophilus dhe bifidobacterium.

Këto baktere të mira gjenden edhe në stomak, traktin urinar dhe në organet gjenitale.

Më Shumë Kos, Më Pak Infeksione

Ekspertët në Finlandë kanë zbuluar se gratë dhe vajzat që hanë tre ose më shumë racione kos në javë, përballen me më pak infeksione urinare dhe të organeve gjenitale, në krahasim me ato që nuk hanë kos.

Sipas tyre, konsumi i rregullt i kosit rikthen balancën e baktereve të mira në organizëm dhe pengon shfaqjen e infeksioneve.

Sipas ekspertëve të tjerë të fushës, kosi mund të përdoret edhe në pjesën e jashtme të lëkurës dhe pranë organeve gjenitale për të lehtësuar simptomat, kryesisht të djegies dhe kruarjes, por edhe për të luftuar infeksionin.

Për shembull, ju mund ta përdorni kosin në mbrëmje dhe të shpëlaheni me ujë të ngrohtë të nesërmen në mëngjes.

Megjithatë, sipas ekspertëve, kosi i vetëm që duhet përdorur për një aplikim të tillë është ai i shtëpisë dhe jo ato të marketeve, me apo pa yndyrë, me apo pa sheqerna të shtuara.

Produkte të tilla nuk funksionojnë kundër infeksioneve që shkaktohen nga Candida./AgroWeb.org

The post Si të përdorni kosin për infeksionet e mykut appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Si ndryshon truri i një gruaje gjatë shtatzënisë – Del studimi i parë

29 September 2024 at 13:06

Shtatzënia nxit ndryshime të forta në trupin e një gruaje –  hormonale, kardiovaskulare, respiratore, gastrointestinale, urinare etj. një studim i ri tregon se edhe truri i një gruaje ndryshon gjatë shtatzënisë.

Studiuesit thanë se për herë të parë kanë gjurmuar ndryshimet që pëson truri si përgjigje ndaj shtatzënisë, nisur 3 javë para ngjizjes dhe duke vazhduar në 9 muajt e shtatzënisë dhe më pas 2 vite post lindje.

Studimi tregon për një rënie të fortë të masës gri të trurit, zonës së rrudhosur ku procesohen mendimet, emocionet etj dhe zgjerim të zonës së bardhë  që ndodhet më thellë në tru dhe mundëson transmetimin e sinjaleve në tru.

Të dyja ndryshimet koincidojnë me rritjen e niveleve të hormoneve estradiolit dhe progesteronit.

Zona gri e trurit përfshin qelizat dhe nervat. Zona e bardhë përfshin aksonet e nervave që transmetojnë sinjalet.

“është shokuese që në 2024-n ne kemi shumë pak informacion se ccfarë ndodh në tru gjatë shtatzënisë. Ky studim ngre më shumë pyetje se sa jep përgjigje dhe ne po ngacmojmë vetëm sipërfaqen”, thotë Elizabeth Chrastil, bashkëpunëtore e studimit.

Skanerat tregohnë një reduktim me 4% të zonës gri në 80% të trurit. Pas lindjes, niveli nuk u rrit në normat para shtatzënisë. Skanerat treguan një rritje me 10% të mikrostrukturës së bardhë, matës i shëndetët dhe cilësisë së lidhjes midis rajoneve të trurit dhe rikthim në nivelet e para shtatzënisë, pas lindjes.

“Truri maternal pëson ndryshime dhe më parë ne nuk e kemi dëshmuar asnjëherë këtë” thotë Emily Jacobs, neurologe në universitetin e Kalifornisë.

Për studiuesit, nuk është ende e qartë nëse humbja e masës gri është një gjë e keqe. 

“Ky ndryshim mund të tregojë një rregullim të mirë të qarqeve të trurit, jo ndryshe nga ajo që ndodh me të gjithë të rinjtë ndërsa kalojnë në pubertet dhe truri i tyre bëhet më i specializuar. Disa ndryshime që kemi vërejtur mund të jenë gjithashtu një përgjigje ndaj kërkesave të larta fiziologjike të vetë shtatzënisë duke treguar se sa i përshtatshëm mund të jetë truri”, tha studiuesja e Universitetit të Pensilvanisë dhe autorja kryesore e studimit, Laura Pritschet.

Studiuesit shpresojnë në të ardhmen të shqyrtojnë se si këto ndryshime mund të ndihmojë në parashikimin e fenomeneve të tilla si depresioni pas lindjes dhe sesi preeklampsia, një gjendje serioze e presionit të gjakut që mund të zhvillohet gjatë shtatzënisë, mund të ndikojë në tru.

Chrastil tha se nuk ishte në dijeni gjatë studimit të të dhënave që tregonin ndryshimet e trurit të saj dhe ajo nuk ndihej ndryshe.

“Disa njerëz flasin për “Trurin e mamit” dhe gjëra të tilla,” shtoi Chrastil, duke iu referuar mjegullës mendore që përjetojnë disa gra shtatzëna. “Dhe unë nuk kam përjetuar asgjë nga këto.”/Reuters

The post Si ndryshon truri i një gruaje gjatë shtatzënisë – Del studimi i parë appeared first on Gazeta Si.

Dita Botërore e zemrës, mjeku apel: Mos neglizhoni kontrollet, po preken moshat e reja

29 September 2024 at 12:47

Nga Gazeta Si- Sëmundjet e zemrës po shtohen gjithnjë e më shumë, duke prekur edhe moshat e reja vitet e fundit. Në ditën botërore të ndërgjegjësimit për sëmundjet e zemrës, shefi i Shërbimit të Kardiokirurgjisë në QSUT, Altin Veshti ka një thirrje për të gjithë qytetarët që të mos neglizhojnë kontrollet me qëllim parandalimin dhe zbulimin në kohë të problemeve shëndetësore.

Në një, mjeku Veshti thekson se çdo person mes moshës 40-50 vjeç duhet të ketë kryer të paktën një vizitë për zemrën. Ai thekson se të rinjtë po preken gjithnjë e më shumë nga sëmundjet e zemrës, e ndërsa sugjeron se vizitat mund të nisin edhe më herët se mosha 40 vjeçare.

“Do them një këshillë për të gjithë, duhet kultura mjekësore për të zhvilluar vizita për zemrën. Çdo njeri duhet të paktën të ketë bërë një vizitë midis moshës 40-50 vjeç. E mira është ta bëjnë edhe më parë, se sot po shohim gjithnjë e më shumë një ulje të moshës të pacientëve që kanë probleme me zemrën dhe unë nuk dua dhe nuk do doja të dëgjoja më njerëz që thonë me krenari në moshën 70-vjeçare, unë s’kam bërë asnjë vizitë, është hera e parë që shkoj tek mjeku. Kjo është diçka që duhet të zhduket nga kultura jonë”, thotë mjeku Veshti.

“Duhet absolutisht një eko, EKG për të parë në ca pike janë me zemrën. Çdo marrje fryme, dhimbje gjoksi, mbi moshën 45-50 vjeçare duhet marrë seriozisht dhe duhet përjashtuar zemra e para. Kapja në kohë eviton shumë komplikime ”, vijon shefi i Shërbimit të Kardiokirurgjisë.

Ai shpjegon edhe faktorët që ndikojnë në shfaqjen e sëmundjeve të zemrës, si jeta sedentare, duhani apo edhe faktori gjenetik.

“Gjenetika ose trashëgimia luajnë një rol. Faktorë të tjerë të rrezikut mbeten gjithmonë duhani që është faktori i parë, diabeti, jeta sedentare, edhe këtë kulturë nuk e kemi të shpërndarë. Një dietë e rregullt jo e bazuar në yndyra. Kapja në kohë eviton shumë komplikime”, tha Veshti.

The post Dita Botërore e zemrës, mjeku apel: Mos neglizhoni kontrollet, po preken moshat e reja appeared first on Gazeta Si.

Ndihmon kundër kollës, azmës dhe problemeve me lëkurën! Zbuloni përfitimet e kurës 3 javore me mjaltë dhe hithra

By: I K
29 September 2024 at 12:37

Hithra është një barishte e egër që ka shoqëruar tryezat shqiptare për shumë breza me rradhë.

 

Kjo bimë që i reziston të ftohtit, është një nga dhuratat më të mira që nëna Natyrë i ka dhuruar njerëzimit.

Ajo është e pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë.

Falë tyre, hithra përmirëson qarkullimin e gjakut, lufton infeksionet, forcon imunitetin, mbron qelizat nga radikalet e lira dhe përmirëson shëndetin e lëkurës dhe flokëve.

Si Të Përgatisni Shurupin e Shëndetit të Mirë Me Hithra

Ky tonik i rëndësishëm për shëndetin përgatitet me hithra dhe mjaltë.

Mjalti njihet për aftësinë e tij në uljen e kolesterolit, tensionit të gjakut, përmirësimin e shëndetit të zemrës, lëkurës, stomakut dhe uljen e sheqerit në gjak.

Falë pasurisë së madhe të hekurit të hithrave dhe vlerave të mjaltit, kjo kurë është e jashtëzakonshme për njerëzit që preken nga anemia, reumatizma dhe artriti.

Kjo kurë ndihmon kundër kollës, azmës dhe problemeve të ndryshme me lëkurën.

Përbërësit

  • 40-50 gjethe hithrash të freskëta
  • 200-250 gramë mjaltë

Përgatitja

Pastrojini dhe lajini hithrat me ujë të ftohtë disa herë deri sa të largoni papastërtitë.

Shtypini hithrat ose prijini në grimca të vogla dhe vendosini në një kavanoz.

Hithrat duhet të mbushin një të tretën e kavanozit dhe sipër tyre duhet të hidhni mjaltin deri sa kavanozi të mbushet plot.

Mbylleni kapakun dhe kavanozin, tundeni disa herë që përbërësit të përzihen mirë.

Më pas kavanozin futeni në frigorifer.

Mbajeni në frigorifer për 30 ditë por sigurohuni që çdo ditë ta tundni kavanozin.

Pas 30 ditësh, filtrojeni masën e mjaltit dhe hithrave dhe do të përfitoni shurupin, të cilin mund ta ruani në frigorifer.

Ekspertët rekomandojnë ngrënien e një luge gjelle ne këtë shurup çdo mëngjes me stomak bosh për 3 javë.

Gjatë konsumit të kurës do të vëreni se si ajo përmirëson mirëqenien tuaj.

Do të ndiheni më energjikë dhe më të përqendruar.

Njerëzit që kanë dhimbje kyçesh ose kollë do të vërejnë një pakësim të ndjeshëm të simptomave./AgroWeb.org

The post Ndihmon kundër kollës, azmës dhe problemeve me lëkurën! Zbuloni përfitimet e kurës 3 javore me mjaltë dhe hithra appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Varianti më i ri i Covid-19, grip stinor apo të dyja? Si të bëni dallimin

29 September 2024 at 11:10

Nga Dr Leidon Shapo- Me Gushtin bashkë iku dhe vapa, popullata e grupet risk duhet të dinë ç’vjeshtë/dimër vjen prapa.

Kur OBSH përmendi qe s’kemi më status pandemik Covidi, shumëkush u gëzua pamasë, por dhe vetë OBSH, përfshi ekspertët, e dinin se vendin e pandemisë do e zinte shumë shpejt jo domosdoshmërisht përkufizimi endemik, por vazhdimësia e bishtit Covidian dhe goditjes mes nënvarianteve Omicroniane që në varësi të mbulesës vaksinore dhe mbrojtjes imunitare në popullatë mund të krijonin valë më të vogla reziku me më pak shtrime spitalore dhe vdekje, ama me rrezikshmëri më të lartë tek grupet vulnerabël (një kategori jo e vogël njerëzish).

U pa dhe debatua në dy vitet e shkuara mundësia e një “dydemie” ose shkurt – një epidemi gripi që shpaloset në mes të një pandemie të COVID-19.

Komuniteti mjekësor ishte i shqetësuar se nëse do kishte një numër në rritje të rasteve të gripit, ai do të sforconte sistemin spitalor në krye të asaj që po ndodhte me pandeminë COVID-19.

Në dy vitet e shkuara virusi i gripit shkaktoi një numër tejet të lartë të sëmundjes në botë, përfshi dhe vendet me sistem të lartë survejance e mbulese të mirë vaksinore.

Ashpërsia e sezonit të gripit të këtij viti pritet të jetë e njejtë por e paparashikueshme. Me afrimin e dimrit, të shumtë janë ata që mund të kolliten dhe teshtijnë, kështu që gjasat e transmetimit janë shumë më të larta kur dikush ka simptoma aktive.

Ashtu si në pranverë kur dallimi midis alergjive sezonale dhe nënvarianteve të Omicron vazhdonte të konfuzonte personelin, sfida tani do të jetë identifikimi i shenjave të nënvariatit më të ri të COVID-19 (XEC) kundrejt gripit stinor.

COVID-19 kundrejt gripit: Cili është ndryshimi?

Fillimisht dallimi mund të mos jetë i lehtë. Edhe pse gripi dhe COVID-19 shkaktohen nga viruse krejtësisht të ndryshme, ato ndajnë një sërë simptomash:

Ethe

Lodhja

Kollë

Dhimbje të fytit

Rrjedhje nga hunda

Probleme me frymëmarrjen (marrje fryme ne efort minimal)

Dhimbje trupi

Dhimbje koke

Etj..

Sidoqoftë, ekzistojnë dy dallime të dukshme midis gripit dhe varianteve më të fundit qarkulluese të COVID-19 (në përgjithësi).

Së pari, humbja e shijes dhe nuhatjes është specifike për COVID-19 dhe nuk shihet tek njerëzit që kanë grip. 

Ky është një ndryshim që ende mbetet shumë i rëndësishëm për të dalluar gripin dhe COVID-19.  Ndërsa mund të mos shfaqet në të gjithë pacientët (rreth 38% deri në 55% e pacientëve kanë raportuar humbje të shijes dhe rreth 40% kanë raportuar humbje të nuhatjes), kjo simptomë specifike mund të shfaqet diku nga dy ditë pas kontraktimit të virusit deri në 14  ditë pas fillimit të simptomave.

Veçantia e XEC nënvarianti më i ri Omicronian është se shenjat i ka:

Temperaturë

Dhimbje të fytit dhe kollë

Rrjedhje hundësh/teshtima

Lodhja trupore/ dhimbje muskulore

Dhimbje koke

Së dyti, mënyra se si shfaqen simptomat tek pacientët është shumë e ndryshme. Si gripi ashtu edhe COVID-19 shkaktojnë kollë dhe gulçim, por në përgjithësi, simptomat e COVID-19 kanë tendencë të zgjasin më shumë se gripi.  Ato mund të zgjasin për disa javë, nëse jo muaj (si psh Covidi i gjatë).

Ka dhe shenja të tjera si skuqje apo kruarje sysh, skuqje dhe kruarje të lëkurës, etj.

Çfarë duhet bëre nëse mendojmë që kemi grip, COVID-19, ose të dyja?

Është parë nga vitet e shkuara që është e mundur të dalësh pozitiv për gripin dhe COVID-19 në të njëjtën kohë, megjithatë, sipas ekspertëve “mundësia e një koinfeksioni është shumë e ulët”. 

Vënia e diagnozës mbetet e rëndësishme.

Flisni me mjekun e familjes: Nëse keni një shenjë treguese të COVID-19 ose gripit, është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor. Le të themi se ju fillon me dhimbje koke, ethe, dhimbje trupi dhe lodhje. Unë do të vendosja një maskë, do të izolohesha nga familja dhe do të flisja me mjekun për simptomat. A do bërë kjo nga të gjithë këtë vjeshtë/dimër? Jo domosdoshmërisht por kategori në risk dhe grupe vulnerabël duhet ta bëjnë dhe duhet të qëndrojnë në shtëpi e mos të udhëtojnë pa maskë apo shkojnë në punë e teshtijnë apo kolliten nëpër mbledhje me kolegët në ambiente të mbyllura!

Testohuni mes testeve të shpejta: Është e rëndësishme që të testohemi sa më shpejt që të jetë e mundur për të përcaktuar nëse keni COVID apo grip.

Në fakt tamponi i hundës mund të përdoret për të testuar si për COVID-19 ashtu edhe për gripin.

Filloni trajtimin: Pas vënies se një diagnoze, ju mund të vazhdoni me trajtimin e duhur. Për gripin, standardi është një preparat antiviral që mjeku i familjes mund të përshkruajë qe ndihmon në zvogëlimin e ashpërsisë së simptomave dhe shkurtimin e kohëzgjatjes së sëmundjes.  Për rastet më të lehta të COVID-19, shumica e njerëzve mund të shërohen në shtëpi duke monitoruar simptomat e tyre, duke pushuar dhe duke pirë lëngje.

Nëse keni probleme me frymëmarrjen, dhimbje të vazhdueshme, presion në gjoks, konfuzion (që së keni pasur më parë), paaftësi për t’u zgjuar ose për të qëndruar zgjuar, ose shenja te tjera alarmante, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor urgjent.

Kush tha qe kaq ishte?

Jo jo, është koha që në veçanti grupet vulnerabël (65 vjeç e lart, ata me sëmundje kronike pre-ekzistuese, imunitet të rënë, etj.), që janë shtuar në numër, që vaksinën e fundit përforcuese kundër COVID-19 dhe gripit kanë afro dy vite pa e bërë, të marrin dozat përforcuese për këtë dimër! Kategoritë e mësipërme bëjnë mirë të marrin dhe vaksinën e gripit dhe nuk përbën problem ti marrin të dyja në një vizitë tek mjeku i familjes nëse janë mirë me shëndet (të kontrolluar nëse kanë probleme shëndetësore).

Ne s’mund të parashikojmë të ardhmen, por mund dhe duhet të përgatitemi për të.

Çna thonë të dhënat për këtë vjeshtë-dimër lidhur me rritjen e rasteve nga Qershori e këndej lidhur me nenvariantin XEC i cili tashmë është përhapur në 27 vende të botës me Europën, Azinë dhe Amerikën e Veriut të prekura:

Të prekurit thonë që jan infektuar për herë të 4-rt ose të 5-të dhe distanca nga infeksioni i fundit me Covid-19 ka qenë reth 6 muaj më parë, një indicie e rënies së mbrojtjes imunitare nga kontaktet me nënvariantin Pirola dhe në boshllëk afro 2-vjeçar ose 18 mujor nga vaksinimi i fundit booster.

Testi i shpejtë nga hunda tregoi menjëherë që ishin të infektuar me Covid dhe shenjat si kollë apo temperaturë ishin të mjafta për të kuptuar se bëhej fjalë për Covid dhe jo grip.

U desh një javë deri në 10 ditë që simptomat të përmirësoheshin dhe testi të negativizohej.

Kuptohet se ç’pritet për këtë vjeshtë-dimër. As më shumë e as më pak një valë e re nga XEC në një terren relaksi total ku nuk bëhen teste, ku shumëkush mendon që ka grip dhe kur kujtesa imunitare (hibride ose thjesht vaksinore) ka kriju boshllëk kohor.

*Dr Leidon Shapo është ekspert i shëndetit publik në Britani.

The post Varianti më i ri i Covid-19, grip stinor apo të dyja? Si të bëni dallimin appeared first on Gazeta Si.

Ja cilat janë arsyet kryesore që shkaktojnë dhimbje të vazhdueshme trupi

By: I K
29 September 2024 at 07:09

Dhimbja kronike mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm që shpesh lidhen me moshën.

 

Gjatë viteve, kockat mund të dëmtohen apo konsumohen duke shkaktuar dhimbje të vazhdueshme e të bezdisshme.

Në rastet më të këqija kjo eksperiencë e pakëndëshme vjen si pasojë e lëndimeve apo dëmtimeve të nervave dhe trajtohet nga mjeku.

Dhimbjet mund të përjetohen edhe pa pasur trauma të mëparshme në trup një arsye është qëndrimi i keq për kohë të gjata.

Disa nga këto simptoma përfshijnë dhimbje mesi, koke apo gjymtyrësh, arsyet kryesore do t’i rendisim si më poshtë.

Çfarë e shkakton dhimbjen e vazhdueshme

Qëndrimi i keq ndër vite

Ngritja e objekteve shumë të rënda

Mbipesha mund të shkaktojë dhimbje mesi

Raste të dëmtimit të shtyllës kurrizore

Lëndimet e jashtëme

Veshja e këpucëve me takë të lartë për një kohë të gjatë

Fjetja në një krevat të parehatshëm

Konsumimi i kockave si pasojë e plakjes

Sëmundje të kockave dhe muskujve

Përveç këtyre shkaqeve dhimbja e vazhdueshme mund të jetë pasojë sëmundjeve të fshehura.

Artriti, osteoartriti janë shkaqe të njohura të cilat shkaktojnë dhimbje të vazhdueshme që mund të degjerojnë gjatë viteve.

Personat që vuajnë nga këto sëmundje përjetojnë dhimbje të vazhdueshme të kockave dhe kanë vështirësi në lëvizje.

Krahas artirtit dhe osteoartriti, fibromialgjia është një ndër sëmundjet që shkakton dhimbje pa shkak.

Është një gjendje që shkakton dhimbje të shpërndarë të muskujve në të gjithë trupin.

Pavarsisht se nuk ka ndonjë rrisk për jetën e personit që e vuan, flibromialgjia ul cilësinë e jetës dhe efikasitetit në jetën e përditëshme.

Në shumë raste gjithsesi, burimi i dhimbjes kronike mund të vijë edhe nga shkaqe të tjera momentale.

Pasi ato mund të përkeqësohen gjatë viteve duke ju provokuar dhimbje më afatgjata.

Ky nivel dhimbje në shumë raste ndikon edhe gjendjen psikologjike të personit duke i krijuar gjendje lodhje apo irritimi.

Kujdesuni të merrni trajtimin e duhur nga mjeku dhe bëni një jetesë aktive e të shëndetëshme duke mos e sforcuar trupin tuaj.

Ushqimet më të mira

Fruta dhe perime

Më shumë të gjelbra, më pak mish

Reduktoni sheqerin

Ecni sa më shumë të keni mundësi

Kujdes me peshën. Mbani trupin në formë./AgroWeb.org

The post Ja cilat janë arsyet kryesore që shkaktojnë dhimbje të vazhdueshme trupi appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Before yesterdayMain stream

Mënyra argëtuese që forcon trupin dhe kujtesën

By: P. Gj.
28 September 2024 at 17:57

Kërcimet latine saj janë të përhapura në të gjithë botën, për shkak se janë ritmike, intensive dhe mund të shkaktojnë vetëm gëzim dhe kënaqësi për ata që provojnë disa figura. Ato janë një ushtrim fizik argëtues, përmirësojnë kineziologjinë e trungut dhe gjymtyrëve, si dhe kontribuojnë pozitivisht në shëndetin mendor.

Megjithatë, këto nuk janë përfitimet e tyre të vetme, pasi kërkimet e reja që kanë dalë në dritë zbulojnë se ato janë të lidhura me funksionimin më të mirë të trurit.

Një ekip studiuesish nga Universitetet e Illinois dhe Indiana , përfundimet e të cilëve u botuan në Frontiers in Aging Neuroscience, zbuluan se klasat e rregullta të kërcimit, si salsa , samba dhe beze, përmirësojnë kujtesën e punës , kujtesën afatshkurtër, e cila ruhet në prapa mendjes, ndërsa dikush është duke kryer detyra të tjera.

Kështu, kërcimet latine rezultojnë të jenë të dobishme për trupin e njeriut në tërësi. Është treguar nga kërkimet e kaluara se aktivitetet si kjo, të cilat ushtrojnë trurin dhe trupin, çojnë në funksion më të mirë njohës, megjithëse mekanizmi i saktë që lidh aktivitetin fizik me funksionin njohës nuk është vendosur .

Sipas klinikës Mayo në Minesota, njerëzit aktivë kanë më pak gjasa të përjetojnë një rënie të funksionit mendor dhe, si rrjedhojë, të përballen me sëmundjen e Alzheimerit , një sëmundje degjeneruese që prek miliona njerëz në mbarë botën.

Për të nxjerrë përfundime të qëndrueshme, studiuesit mblodhën të dhëna nga më shumë se 300 hispanikë të Çikagos gjatë katër viteve, të cilët u ndanë në dy grupe. Njerëzit në grupin e parë ndoqën klasa kërcimi dy herë në javë për tetë muaj. Grupi tjetër ndoqi mësimet javore të edukimit shëndetësor për 4 muaj.

Pas katër muajve të parë, pjesëmarrësve në të dy grupet iu dhanë teste njohëse për të matur funksionin e tyre njohës, si dhe aftësitë e tyre të kujtesës. U zbulua se të dy grupet treguan rezultate të ngjashme. Megjithatë, treguesit e grupit që merrte klasa kërcimi ishin dukshëm të ndryshëm pas tetë muajsh, kur përfundoi cikli i kursit.

Njerëzit që morën pjesë në klasat e vallëzimit raportuan se ndiheshin më mirë në përgjithësi, ishin në gjendje të përballonin në mënyrë më efektive sëmundjet kronike dhe ishin në gjendje të bënin miq më lehtë. Studiuesit argumentuan se vallet latine rezultuan të ishin një kusht i mrekullueshëm për shëndetin.

Dr. Susan Aguinaga , profesore e kinesiologjisë në Illinois dhe autori kryesor i studimit tha: “Për hispanikët më të vjetër, vallëzimi si një formë ushtrimi u dëshmua të ishte një opsion veçanërisht tërheqës, veçanërisht duke pasur parasysh që latinët e moshuar janë mjaft të njohur me kërcimin. Ata janë rritur me këto kërcime, me siguri i kanë kërcyer më parë dhe është një aktivitet që e pëlqejnë”.

Studiuesit, megjithatë, shpresojnë që përfitimet shëndetësore të vallëzimit latin shtrihen tek njerëzit përtej komunitetit latin.

“Është një formë tërheqëse e aktivitetit fizik që i bën pjesëmarrësit të duan të vazhdojnë ta bëjnë atë”, shpjegon Dr. Aguinaga. “Në përgjithësi, njerëzit e kanë të vështirë të mbajnë një aktivitet fizik. Por kjo ndryshon kur ata fillojnë të bëjnë diçka që u pëlqen vërtet. Më pas, ata kanë më shumë gjasa të qëndrojnë me të për një periudhë më të gjatë kohore,” vazhdon Dr. Aguinaga dhe përfundon: “Qëllimi është të gjejmë një aktivitet që të jetë i këndshëm dhe tërheqës, dhe nëse ky është kërcimi, atëherë duhet ta promovojmë më shumë”.

Nëpërmjet gjetjeve të reja të kërkimit, shkencëtarët shpresojnë se më shumë njerëz do të motivohen për të marrë vallëzimin latin, një aktivitet me përfitime të konsiderueshme, pa barrën e sporteve klasike.

 

The post Mënyra argëtuese që forcon trupin dhe kujtesën appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Të pasura me fibër dhe ndihmojnë në uljen e kolesterolit, mësoni vlerat fantastike të hurmave të Arabisë

By: I K
28 September 2024 at 13:20

Hurmat e Arabisë janë ndër frutat e thata më të mira për shëndetin e njeriut.

 

Ato janë të pasura me fibër, e cila na mban të ngopur për gjatë dhe ndihmon në uljen e kolesterolit.

Fibra që gjendet tek këto fruta të thata ndërlidhet me kolesterolin dhe pengon përthithjen e tij në gjak.

Hurmat e Arabisë janë gjithashtu shumë të pasura me antioksidantë siç janë: beta karoteni, zeaksanthina dhe luteina.

Këto substanca parandalojnë sintetizimin e molekulave yndyrore në enët e gjakut dhe depozitimin e tyre të dëmshëm.

Për më tepër, një studim i kohëve të fundit zbuloi se antioksidantët e hurmave të arabisë kanë një aftësi shumë të fuqishme për uljen e kolesterolit por edhe shmangien e atersokleroës.

Por ulja e kolesterolit nuk është përfitimi më i madh që ofrojnë këto fruta të thata.

Përfitimet Bujare Të Hurmave Të Arabisë

Hurmat janë të pasura me kalium i cili jo vetëm parandalon diarenë por edhe përmirëson mikrobiomën.

Falë përmirësimit të tretjes, hurmat e arabisë parandalojnë konstipacionin.

Mjafton të mbani disa fruta të thata në një enë me ujë dhe ta pini lëngun në mëngjes.

Përpos kësaj, hurmat e arabisë janë të mira edhe për rënien nga pesha, për sa kohë i konsumoni në doza të vogla.

Hurmat e Arabisë janë të pasura shumë me hekur.

Kjo i bën ato të rëndësishme pr shëndetin e fëmijëve, grave shtatzënë dhe të gjithë ata të prekur apo të rrezikuar nga anemia.

Në 100 gramë fruta të thatë do të merrni 11 përqind të dozës së rekomanduar ditore të hekurit.

Le të mos harrojmë se hekuri është thelbësor për oksigjenin në gjak, ndaj mos i nënvlerësoni hurmat e arabisë.

Këto fruta duhet t’i doni shumë sepse janë të pasura me minerale si magnezi dhe kaliumi.

Këto minerale mbajnë tensionin e gjakut në nivele të shëndetshme, ushqejnë sistemin nervor dhe mbrojnë zemrën.

Mjaftojnë 100 gramë hurma arabie në ditë dhe të ndiheni e të jeni të shëndetshëm./AgroWeb.org

The post Të pasura me fibër dhe ndihmojnë në uljen e kolesterolit, mësoni vlerat fantastike të hurmave të Arabisë appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Si të trajtoni në kushte shtëpie dhimbjen dhe infeksionin e veshit

By: I K
28 September 2024 at 12:01

Dhimbja dhe infeksioni i veshit janë të zakonshme, veçanërisht tek fëmijët e vegjël.

 

Ato shoqërohen me dhimbje dhe shqetësime të forta, të cilat mund të bëhen të padurueshme, duke shkaktuar vështirësi në të fjetur, në të ngrënë dhe për të kryer edhe aktivitetet e zakonshme.

Shkaku më i shpeshtë i dhimbjes së veshit janë infeksionet. Inflamacioni dhe presioni shkaktojnë dhimbje shumë të forta, si dhe simptoma të tjera, si presioni në sinuse ose dhimbja e fytit. Kjo ndodh për shkak se këto zona janë mjaft afërta me njëra-tjetrën.

Cilat Janë Shenjat e Infeksionit të Veshit?

  • Një dhimbje e mprehtë, e papritur ose një dhimbje e shurdhër dhe e vazhdueshme
  • Një ndjenjë zhurme në vesh
  • Të përziera
  • Dëgjim i dobësuar
  • Rrjedhje lëngu nga veshët

Edhe pse shumë njerëz vrapojnë tek antibiotikët dhe ilaçet e ndryshme, në këtë artikull ju njeh me një mënyrë shumë efektive për të lehtësuar këto lloj dhimbjesh.

Është jashtëzakonisht e thjeshtë, dhe gjithçka që ju nevojitet janë një çorape dhe pak kripë deti!

Materialet që ju nevojiten:

  • Një çorape pambuku
  • 1 ½ filxhan kripë deti

Mënyra e përgatitjes:

Ngrohni në sobë, një tigan në nxehtësi mesatare. Ndërkohë në një çorape shtoni kripën e detit, mbylleni duke e lidhur mirë dhe vendoseni në tigan dhe lëreni të ngrohet për 4 deri në 6 minuta.

Pasi çorapja me kripë të jetë ngrohur, vendoseni atë në veshin që ndjeni dhimbje. Nxehtësia do të lehtësojë dhimbjen, do të shërojë infeksionin dhe do të thithë toksinat.

Për më tepër, kripa e detit mund të veprojë si antiseptik dhe do të eleminojë lagështinë nga veshi.

Kjo metodë kaq e thjeshtë funksionon si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët.

Është një mënyrë krejtësisht natyrale, e lirë dhe efektive, për t’i dhënë fund infeksionit ose dhimbjes së veshit.

Prandaj, herën tjetër kur të keni një dhimbje veshi, AgroWeb.org ju sugjeron ta provoni!/AgroWeb.org

The post Si të trajtoni në kushte shtëpie dhimbjen dhe infeksionin e veshit appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Dhunohet me shkopinj bejsbolli efektivi i “burgut 313”, policia jep detaje: Autorët në arrati (EMRI)

By: Oldi
28 September 2024 at 10:50

Policia e Tiranës ka dhënë detaje nga dhunimi i efektivit të policisë, ngjarje e ndodhur rreth orës 05:00 të mëngjesit të sotëm (28 Shtator) në rrugën “Tre Dëshmorët” në Yzberisht. Efektivi i dhunuar është Arbër Lapi, i cili sapo ka dalë nga banesa është goditur me shkopa bejsbolli nga tre persona ende të paidentifikuar. Këta […]

The post Dhunohet me shkopinj bejsbolli efektivi i “burgut 313”, policia jep detaje: Autorët në arrati (EMRI) appeared first on BoldNews.al.

A duhet të konsumojnë bulmet personat që vuajnë nga refluksi? Ja çfarë thonë ekspertët

By: I K
28 September 2024 at 10:22

Produktet e bulmetit mund të shkaktojnë probleme me refluksin gastro-ezofageal tek disa njerëz.

 

Bëhet fjalë për një ndër sëmundjet më të shpeshta të ezofagut.

Ai ka të bëjë me kthimin e sekrecioneve të stomakut drejt ezofagut, duke shkaktuar më pas dëmtime të ndryshme, ulçerë e në raste të rralla edhe kancer.

Ekspertët thonë se ka disa ushqime që nxisin refluksin e acidit të stomakut dhe identifikimi i tyre e bën njeriun më të aftë për të shmangur shqetësime të tilla, përfshirë këtu edhe urthin

Një prej tyre është qumështi por jo vetëm.

Ushqime të tjera që nxisin refluksin e acidit janë:

  • Qepët,
  • Hudhrat,
  • Mentja
  • Kafeja,
  • Çokollata,
  • Ushqimet e yndyrshme,
  • Ushqimet pikante,
  • Ushqimet e skuqura.
  • Intoleranca Ndaj Laktozës

Njerëzit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës kanë vështirësi në tretjen e kësaj substance që gjendet në produktet e bulmetit.

Nëse ata ushqehen me produkte të tilla, ata mund të kenë probleme si:

  • Dhimbje barku,
  • Fryrje,
  • Të përziera,
  • Të vjella

Këto simptoma i atribuohen gjithashtu përmbajtjes së lartë të yndyrës tek disa produkte të caktuara të bulmetit.

Kjo është një nga arsyet përse ekspertët rekomandojnë që njerëzit e predispozuar nga refluksi dhe urthi të zgjedhin variante me pak yndyrë.

Produktet e qumështit nuk duhen shmangur plotësisht për arsyen se një gjë e tillë mund të shkaktojë mungesa në ushqyes të rëndësishëm.

Produktet e bulmetit ofrojnë:

  • Proteinë,
  • Kalçium
  • Kalium,
  • Magnez,
  • Vitaminë D,
  • Vitaminë A

Ushqimet Dhe Pijet Më Të Shëndetshme Për Njerëzit Që Vuajnë Nga Refluksi

Ekspertët rekomandojnë konsumin e rregullt të ushqimeve të mëposhtme për të lehtësuar dhe parandaluar simptomat.

Fruta (por jo agrume) dhe perime,

Të bardhën e vezës,

Mishin pa dhjamë

Tërshëra,

Patatet dhe zhardhokë të tjerë,

Këshilla Të Tjera Për Shmangien e Refluksit të Acidit

Ekspertët thonë se koha e ushqyerjes është gjithashtu një faktor në shfaqjen e refluksit.

Mjekët thonë se njerëzit nuk duhet të shtrihen menjëherë sapo kanë ngrënë.

Ata duhet të presin rreth 2-3 orë përpara se të shtrihen.

Duhanpirja dhe mbipesha janë gjithashtu faktorë që nxisin refluksin dhe urthin./AgroWeb.org

The post A duhet të konsumojnë bulmet personat që vuajnë nga refluksi? Ja çfarë thonë ekspertët appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Shenjat që paralajmërojnë probleme të mushkërive, ja çfarë duhet të keni kujdes

By: I K
28 September 2024 at 09:13

Mushkëritë luajnë një rol kyç në rregullimin e funksioneve të organeve të tjera në trupin e njeriut.

 

Ato janë në punë çdo sekondë të ditës që njeriu merr frymë, ndaj rëndësia e shëndetit të tyre nuk mund të nënvizohet mjaftueshëm.

Kur merrni frymë, mushkëritë marrin oksigjenin dhe e transferojnë atë në rrjedhën e gjakut, nga ku mundësohet furnizimi i të gjitha organeve dhe qelizave.

Kur nxirrni frymën, mushkëritë nxjerrin dioksidin e karbonit.

Mushkëritë e njeriut janë gjithë kohës të shënjestruara nga pluhurat, ndotja, duhani e një sërë substancash që tashmë janë bërë pjesë e jetës.

Sëmundjet kronike të rrugëve të frymëmarrjes dhe të mushkërive janë në rritje.

Disa prej tyre janë azma, bronshiti, tuberkulozi, tumori e të tjerë.

Duhanpirësit janë më shumë të rrezikuar nga sëmundjet e mushkërisë.

Ruajtja e shëndetit të mushkërive është thelbësore dhe është një proces që nis duke qenë të mirëinformuar për simptomat e problemeve me mushkëritë.

Simptomat e Problemeve Me Mushkëritë

Kollë e Vazhdueshme

Kolla ndihmon në pastrimin e rrugëve të frymëmrrjes, por kur ajo bëhet kronike, tregon që mushkëritë kanë nevojë për ndihmë.

Kur mushkëritë janë në vështirësi, kolla shoqërohet me dhimbje kraharori që shtrihet në pjesën e shpatullës.

Vështirësi Në Frymëmarrje

Nëse hasni vështirësi të merrni frymë atëherë kjo do të thotë që mushkëritë nuk kanë fuqi të bëjnë punën e tyre.

Kjo gjithashtu tregon se rrugët e frymëmarrjes janë të bllokuara.

Sekrecionet

Në shumicën e rasteve, kolla shoqërohet me sekrecione.

Këto të fundit mbajnë bakteret, pluhurin dhe polenin të bllokuara dhe pengojnë rrugëtimin e tyre drejt mushkërive.

Por nëse keni shumë sekrecione që nuk vijnë si pasojë e të ftohurës apo gripit, atëherë kjo nuk është një shenjë e mirë.

Për më tepër, ju mund të vini re ndryshime në ngjyrën, aromën, sasinë dhe trashësinë e sekrecioneve.

Nëse ato kanë ngjyrë të verdhë, jeshile ose kanë njolla gjaku, atëherë ka diçka që nuk shkon me mushkëritë.

AgroWeb.org ju rekomandon një vizitë te mjeku juaj nëse vini re simptomat e mësipërme.

Enjtje Të Gjymtyrëve Të Poshtme

Tingëllon e çuditshme por enjtja dhe dhimbjet e këmbëve janë tregues të një problemi me mushkëritë.

Kur këto të fundit nuk funksionojnë mirë, organizmi nuk merr mjaftueshëm oksigjen, gjë që shkakton enjtje të kyçeve dhe këmbëve.

Dhimbje Koke Në Mëngjes

Nëse zgjoheni me dhimbje koke ose marramendje, konsultohuni me një mjek.

Këto dhimbje dalin në pah si pasojë e vështirësisë në frymëmarrje gjatë natës dhe akumulimit të dioksidit të karbonit në enët e gjakut.

Lodhje

Nëse ndiheni të lodhur vazhdimisht edhe pse flini mjaftueshëm, atëherë ka një problem me mushkëritë.

Gjithçka ka të bëjë me mungesën e oksigjenit në organizëm që shteron energjitë.

Probleme Me Gjumin

Qëndrimi ose fjetja përmbys, e bën punën e mushkërive të vështirë dhe ndikon në cilësinë e gjumit.

Prishja e gjumit ka ndikim të fortë në mirëqenien e organizmit.

Si Të Përmirësoni Shëndetin e Mushkërive

Hiqni dorë nga duhani nëse e pini.

Qëndroni larg zonave të ndotura ose mbani maska nëse punoni në zona të tilla.

Merrni frymë thellë çdo ditë në ambiente të pastra.

Ushqehuni shëndetshëm.

Mos përdorni solucione pastruese kimike me aromë të fortë.

Merrni bimë pastruese për ajrin në shtëpi

Kryeni aktivitet fizik./AgroWeb.org

* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Burimi: U.S. National Library of Medicine

The post Shenjat që paralajmërojnë probleme të mushkërive, ja çfarë duhet të keni kujdes appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Të pasura me fibra dhe proteina! Farat chia të dobishme për zemrën dhe diabetin, ja si mund t’i konsumoni

By: I K
28 September 2024 at 08:45

Fara Chia janë fara të vogla të zeza nga bima Salvia Hispanica. Kjo bimë është në të njëjtën familje botanike me bimën e sherebelës që rritet gjerësisht në Shqipëri.

 

Që në kohë mjaft të vjetra, fara chia (lexohet çia) janë konsideruar si një burim i fortë energjie.

Edhe pse shumë të vogla, farat chia përmbajnë disa lëndë ushqyese tejet të rëndësishme. Farat Kia janë të shumë të pasura me fibra, që ndihmon me ngopjen dhe ndjenjën e plotësisë.

Vetëm 25g fara chia përmbajnë rreth 9g fibra. AgroWeb.org raporton se sasia e përditshme e rekomanduar e fibrave është 30g/ditë.

Kështu që duke përfshirë 25g fara chia çdo ditë mund të jetë një kontribut i dobishëm për shëndetin.

Fibra është e rëndësishme për një sistem të shëndetshëm të tretjes dhe shumë prej nesh nuk e arrijnë objektivin e rekomanduar.

Farat Chia përmbajnë gjithashtu omega-3 bimore, alfa acid linolenik (ALA).

Farat Chia ofrojnë shumë proteina ndaj janë një burim i dobishëm i proteinave bimore.

Kombinimi i yndyrës, proteinave dhe fibrave nënkupton se farat treten relativisht ngadalë, duke siguruar një lëshim të gjatë dhe të ngadaltë të energjisë për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak të qëndrueshëm.

Farat janë të pasura me minerale të tilla si kalciumi dhe magneziumi madje edhe mangani që ndihmon në krijimin e enzimeve.

A mund të zvogëlojnë rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës?

Në foto gjeni të ilustruara Farat Chia. Foto: Flickr

Farat Chia përmbajnë fibra, proteina dhe yndyrna të pangopura. Të gjitha këto janë të njohura për të garantuar një zemër të shëndetshme dhe nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak.

Disa kërkime studimore tregojnë se farat chia janë të dobishme për pacientët mbipeshë dhe të prekur nga diabeti i tipit 2.

Sa fara chia duhet të konsumoni në ditë?

Këshillohen dy doza ditore, secila e përbërë nga 20 gram (një lugë gjelle plot) fara Chia.

Shkencëtarët theksojnë se aktiviteti antioksidues i farave chia është më i lartë se çdo ushqim tjetër, madje edhe boronica.

A bën një ndryshim në qoftë se i hani ato të papërpunuara, të zhytura në ujë, të gatuara apo të bluara?

Farat Chia ka një shije neutrale në krahasim me farat e kungullit. AgroWeb.org këshillon se një mënyrë e mirë për t’i ngrënë ato është t’i zhysni ato në ujë ose qumësht dhe t’i vendosni në frigorifer për të paktën 2 orë (ose gjatë gjithë natës).

Farat thithin lëngjet për të formuar një xhel që siguron një përthithje shumë të mirë të vlerave në shëndet. Në këtë formë mund t’i përdorni edhe në çajra ose me mjaltë.

Farat chia mund të blihen të bluara ose këtë mund ta bëni vetë në një mulli kafeje.

Këto fara përdoren edhe si zëvendësim për miellin në pjekjen e bukës ose ëmbëlsirave.

Pjekja e farave Chia i shton atyre shijen. Farat e pjekura shtohen në sallata ose në majë të drithërave të mëngjesit.

Sigurohuni që furra ose vatra e gatimit të jetë në një temperaturë të ulët. Hidhini farat në tigan ose tepsi, duke u siguruar që të mos digjen, pasi kjo degradon vajrat esencialë dhe ndryshon aromën.

Në përgjithësi, fara chia mund të hahen njëlloj të papërpunuara ose të përpunuara. Farat Chia i gjeni në markete ose në dyqanet e produkteve organike./AgroWeb.org

The post Të pasura me fibra dhe proteina! Farat chia të dobishme për zemrën dhe diabetin, ja si mund t’i konsumoni appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Sa rrezik sjell gjalpi i tepërt dhe margarina për organizmin

By: I K
27 September 2024 at 21:21

Gjalpi është një nga nënproduktet e qumështit më të përdorura

Ai përmban vitamina A, E, K, D dhe selenium, një mineral i rëndësishëm dhe antioksidant më i fuqishëm se hudhra.

Pavarësisht këtyre vlerave ai konsiderohet i dëmshëm për shkak të niveleve të larta të kolesterolit që përmban.

Gjalpi përmban 49 për qind yndyrna të ngopura, por nuk përmban yndyrë të rafinuara.

Këto yndyrna janë të pranishme tek margarinat e llojeve të ndryshme dhe janë shumë më të dëmshme.

Disa studime faktojnë se për shkak të sasisë së yndyrnave të rafinuara që përmban margarina, mjafton një molekulë e vetme që ajo të konsiderohet si një material plastik.

Përmbajtja e këtyre yndyrnave e bën margarinën të zonjën të bllokojë shumë shpejt arteriet dhe të shkaktojë atak në zemër.

Industria e margarinës ka shpikur formula të reja, duke ulur nivelin e yndyrnave të pangopura dhe duke shtuar përbërës më pak të dëmshëm.

Pavarësisht përpjekejeve për prodhimin e një margarine më të shëndetshme, gjalpi është një produkt më cilësor.

Ai vepron më mirë se margarina apo vaji i palmës që kohët e fundit është i pranishëm kudo.

Problemi qëndron tek sasia totale e gjalpit që ju konsumoni gjatë ditës.

Një i rritur, me peshë mesatare, për të mos rrezikuar aspak shëndetin e tij mund të marrë deri në 70 gram yndyrë, nga të cilat maksimumi 22 të ngopura.

Nëse zgjedhim cilësinë dhe sasinë e yndyrnave që marrim gjatë ditës, mund të rrimë të qetë dhe të shijojmë mëngjesin tonë me bukë, një shtresë krejt të hollë me gjalpë dhe reçel.

Për çdo gatim tjetër, gjalpi duhet të zëvendësohet me vaj ulliri ekstra të virgjër, i cili është një nga produktet më të shëndetshme që ekziston./AgroWeb.org

The post Sa rrezik sjell gjalpi i tepërt dhe margarina për organizmin appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Fruti i plotë apo lëngu, ja cili ka më shumë vlera për organizmin

By: I K
27 September 2024 at 18:54

Lëngu i portokallit tingëllon si alternativë e mençur dhe e shëndetshme për ta nisur ditën. Megjithatë ajo gotë me lëngun e artë mund të mos jetë aq e shëndetshme, pavarësisht pranisë së vitaminave dhe mineraleve.

lengje-1024x577

Studimet kanë treguar se gjysëm gote me lëng 100% frutash rrit me 16 përqind rrezikun e diabetit të tipit 2.

Sipas ekspertëve konsumi i frutave nëpërmjet lëngut të tyre është i gabuar dhe konsumatorët duhet gjithnjë të zgjedhin frutin e plotë.

Arsyet janë të thjeshta: lëngjet të ngopin pak, kanë shumë sheqer dhe kanë më pak fibër,

Përse janë të rëndësishme Fibrat?

Fibrat ndihmojnë tretjen, balancojnë nivelin e sheqerit në gjak dhe të bëjnë të ndihesh i ngopur. Ka dy lloje fibrash që gjenden në fruta dhe perime të ndryshme.

Fibrat e patretshme që luajnë rolin e një udhërrëfyesi për gjithçka futet në trup, sidomos në aparatin tretës. Fibrat e tretshme që gjenden tek produktet si kastraveci, drithërat, karrotat, arrat dhe farat.

Fibrat e tretshme ofrojnë një sërë përfitimesh, përfshirë uljen e kolesterolit, thithjen e karbohidrateve nga ushqimet dhe ndihmën që u jep baktereve të mira në stomak. Fibrat e tretshme gjenden edhe në produkte si tërshëra, molla, kumbullat, pjeshkat arrat dhe farat.

Fibra është e rëndësishme në ushqimin tonë të përditshshëm, ndaj nëse ju pëlqejnë lëngjet, merrni frutat dhe perimet dhe grijini, por mos i shtrydhni gjithmonë, kështu merrni edhe dozën ditore të fibrës. Sipas studimeve, meshkujt dhe femrat kanë nevojë të konsumojnë të paktën dy filxhanë fruta dhe dy filxhanë perime në ditë. Fëmijët kanë nevojë për një.

Fruti eshtë mbret

Kombinimi i të gjitha varieteteve të fibrave që gjenden në frutin e plotë vonon përthithjen e sheqerit nga sistemi tretës dhe ndihmon mëlçinë që të mos jetë aq e ekspozuar ndaj dozave të larta të sheqerit.

Sa më shumë fibra të ketë një frut, aq më shumë kohë do t’i duhet të rrugëtojë në aparatin tretës, duke ushqyer stomakun me ushqyesit e nevojshëm që luftojnë sëmundjet e ndryshme.

Nga ana tjetër, frutat me fibra të bëjnë të ndihesh i ngopur dhe si rrjedhojë nuk e tepron me ushqimin.

“Njerëzit që konsumojnë pak fibra, hanë më shumë” thonë ekspertët.

E thënë thjeshtë: Të gjithë mund të pinë 170 gram lëng frutash në ditë, por të hash tre portokalle në të njëjtën kohë është e vështirë sepse ngopesh lehtë./AgroWeb.org

The post Fruti i plotë apo lëngu, ja cili ka më shumë vlera për organizmin appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Problemet e përditshme që dëmtojnë trurin, ja gabimet që duhet të shmangni

By: I K
27 September 2024 at 15:33

Truri, shëndeti i tij dhe ushqyerja e tij shpesh nuk marrin vëmendjen e duhur.

 

Njerëzit fokusohen më shumë tek trupi dhe harrojnë që mendja ka nevojë për përkujdesje.

Në këtë artikull do të mësoni më shumë për 5 problemet që dëmtojnë shëndetin e trurit.

5 Problemet Që Dëmtojnë Trurin

Kripa e Tepërt

Studimet kanë konfirmuar se kripa luan një rol kryesor në rritjen e tensionit të gjakut.

Ky i fundit mund të ndikojë ndjeshëm në aftësitë e të nxënit dhe të rrisë rrezikun e ishemisë.

Mungesa e Gjumit

Shkenca nuk ka arritur të zbulojë plotësisht aspektet e nevojës së trurit për gjumë.

Megjithatë të gjithë e dimë dhe njohim rëndësinë e tij.

Mungesa e gjumit e bën njeriun më pak të përqendruar, më pak të vëmendshëm dhe pa humor.

Mungesa e vazhdueshme e gjumit mund të ndikojë tek kujtesa duke e ndikuar ndjeshëm tek ajo.

Gjatë gjumit, trupi vetë pastrohet nga toksinat dhe riparon dëmtimet e ditës.

Kufjet Dhe Problemet Me Dëgjimin

Studimet thonë se njerëzit që kanë probleme me dëgjimin janë 30 deri në 40 përqind më të rrezikuar nga problemet me trurin.

Sipas ekspertëve, në ditët e sotme njerëzit kanë gjithnjë e më shumë probleme me dëgjimin për shkak të zhurmave dhe përdorimit të kufjeve.

Kufjet është mirë të mos i përdorni shumë gjatë ditës e veçanërisht jo me volum të lartë.

Mbipesha

Ekspertët thonë se njerëzit që janë mbipeshë kanë 22 përqind më shumë shanse të kenë probleme me trurin.

Sipas tyre, shëndeti i tepërt ndikon në aftësitë e të nxënit dhe në përqendrim.

Vetmia

Vetmia ka një ndikim të fortë tek njeriu.

Vetmia nuk ka të bëjë domosdoshmërisht me mungesën e miqve.

Ka raste kur njerëzit që kanë më shumë miq janë më të vetmuarit.

Sipas ekspertëve, vetmia shkakton stres dhe inflamacion në tru.

Studimet tregojnë se njerëzit që kanë më pak kontakte me miq, vuajnë nga problemet më të mëdha të trurit./AgroWeb.org

The post Problemet e përditshme që dëmtojnë trurin, ja gabimet që duhet të shmangni appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

Kur duhet pirë aspirina dhe ç’ndodh në organizmin tuaj nëse e merrni çdo ditë? Ja çfarë duhet të dini

By: I K
26 September 2024 at 22:54

Aspirina është një ilaç farmaceutik i cili përdoret që prej 1899.

 

Aspirina i përket një grupi kimikatesh të njohura si salicilates, që gjenden natyralisht tek rrushi i thatë dhe kajsitë por edhe fruta e perime të tjera.

Këto grupe substancash kimike janë përdorur për trajtimin e disa sëmundjeve për mijëra vjet me radhë.

Edhe pse funksioni i saj primar ka lidhje me qetësimin e dhimbjeve të ndryshme dhe uljen e temperaturës, studime kanë treguar që të mirat e saj nuk mbarojnë këtu.

Të dhënat tregojnë se aspirina luan një rol kyç në uljen e rrezikut të prekjes nga sëmundjet e zemrës.

Kur Duhet Përdorur Aspirina

Ekspertët thonë se një dozë e vogël ditore e aspirinës mund të shmangë atakun në zemër për personat tashmë të rrezikuar prej këtij problemi. Aspirina pengon mpiksjen e gjakut dhe lehtëson qarkullimin e tij drejt zemrës.

Njerëzit që vuajnë nga gjakderdhjet por edhe gratë shtatzëna duhet të shmangin tërësisht aspirinën sepse ajo ka një ndikim më të fortë tek qelizat e gjakut.

Çfarë Ndodh Në Organizëm Nëse Pini Aspirinë Çdo Ditë

Ky ilaç mund të shkaktojë efekte anësore në organizmin e disa njerëzve.

Aspirina Shkakton Ulçerë Në Stomak

Aspirina është një ilaç i fortë dhe disa njerëz kanë një tolerancë të ulët ndaj saj.

Përdorimi kronik i aspirinës mund të dëmtojë shtresën e brendshme të stomakut duke nxitur shfaqjen e ulçerës dhe dhimbje në stomak.

Rreziku është më i lartë tek grupmoshat mbi 65 vjeç, njerëzit që kanë probleme ekzistuese me stomakun, ata që pijnë alkol, ata që vuajnë nga epilsepsia, apo ata që marrin hollues gjaku.

Rrezik i Ulur i Atakut Në Zemër

Nëse ju keni kaluar një episod ataku në zemër apo ishemie, mjeku mund të rekomandojë një dozë të ulët aspirine ditore për të parandaluar një episod tjetër.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, aspirina është një metodë trajtimi efikase por dozat ditore të saj duhen vendosur vetëm nga mjeku specialist.

Aspirina Rrit Rrezikun e Gjakderdhjes

Në rastet e një lëndimi fizik, aspirina ndikon negativisht duke penguar mpiksjen e gjakut dhe nxitur gjakderdhjen, madje edhe në stomak

Rreziku i gjakderdhjes është më i lartë nëse pacienti merr medikamente të tjera apo suplementë.

Aspirina Ul Rrezikun e Kancerit Të Zorrës Së Trashë

Sipas studimeve të cilave u referohet AgroËeb.org, njerëzit që kanë marrë aspirinë për të paktën 6 vjet apo më shumë, janë 19% më pak të rrezikuar nga kanceri i zorrës së trashë dhe 15% më pak të rrezikuar nga kanceri i stomakut.

Aspirina Mund Të Nxisë Dëmtim të Mëlçisë

Një nga efektet anësore të përdorimit ditor të aspirinës është dëmtimi i mëlçisë.

Një nga shenjat paralajmëruese të dëmtimit të këtij organi është edhe verdhëza./AgroWeb.org

The post Kur duhet pirë aspirina dhe ç’ndodh në organizmin tuaj nëse e merrni çdo ditë? Ja çfarë duhet të dini appeared first on Gazeta Shqiptare Online.

❌
❌